A Clockwork Orange

Stanley Kubricks filmversjon fra 1971 er kjent for mange, boka av Anthony Burgess skrevet i 1962 likeså. Det er en kultklassiker som skal vekkes til live når Rolf Alme regisserer A Clockwork Orange for Nordland Teater.

 

<object width="500" height="281"> <param name="allowfullscreen" value="true" /> <param name="allowscriptaccess" value="always" /> <param name="movie" value="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=69748496&amp;force_embed=1&amp;server=vimeo.com&amp;show_title=1&amp;show_byline=0&amp;show_portrait=0&amp;color=00adef&amp;fullscreen=1&amp;autoplay=0&amp;loop=0" /><embed type="application/x-shockwave-flash" width="500" height="281" src="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=69748496&amp;force_embed=1&amp;server=vimeo.com&amp;show_title=1&amp;show_byline=0&amp;show_portrait=0&amp;color=00adef&amp;fullscreen=1&amp;autoplay=0&amp;loop=0" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" /> </object>

KJØP BILLETTER TIL FORESTILLINGER I BLACK BOX/MO I RANA HER

KJØP BILLETTER LOFOTEN KULTURHUS HER

Testosteronet formelig spruter fra de tre hovedpersonene der de beveger seg på- og over scenen i gymnastiske C-moment som ville gitt høye karakterer i ethvert turnstevne med respekt for seg selv. Fremover

Imponerende energisk...Skuespillerne imponerer med intensitet og sjokkerende elementer og energien er på topp til siste minutt. Lofotposten

Sosiobiologi på speed, forsøkt parret med postmoderne karnevalisme. Dagbladet

En energisk, hardtslående studie av den voldelige, unge manns vesen. Rana Blad (terningkast 4)

 

Boken ble skrevet som en science fiction, men det den beskriver er nok ikke så langt unna den virkeligheten mange unge menn lever i i dag. A Clockwork Orange står som en bauta over den unge manns opprør mot samfunnet.

Det lukter provokasjon når teatret skal fokusere på menns verdier og tapte ære i året vi markerer stemmerettsjubileet?

-        Stykket er provoserende og sterkt, og det er ikke og har aldri vært politisk korrekt. I forhold til stemmerettsjubileet kan man si at forestillingen åpner for en debatt om at man nå kanskje burde frata menn stemmeretten, sier Alme.

Anthony Burgess skrev science fiction-romanen A Clockwork Orange i 1962.

Hovedpersonene er tre venner De utfører meningsløse overfall og voldtekter og fryder seg når blodet flyter og alt smadres rundt dem. De havner i fengsel og blir forsøkspersoner i et behandlingsprogram som skal bekjempe kriminalitet. Kjemiske stoffer skal tvinge dem mot det gode.

-        De er sympatiske, men grusomme, ekstremutgaver av et menneske. Spørsmålet som stilles i boken er om et samfunn hvor mennesker kan velge mellom å være gode eller onde er bedre enn et samfunn hvor alle blir tvunget til å være gode.

Burgess, mener at et vesen som tvinges til bare å oppføre seg godt eller dårlig, er "a clockwork orange”.  Det har utseende som en levende organisme, en saftig frukt, men er egentlig bare et mekanisk instrument styrt av samfunnet.

- Selv ønsker jeg ikke å ta stilling til rett eller galt. Det er et amoralsk stykke, på ingen måte politisk korrekt og det kan virke provoserende.

 

Rolf Alme

Rolf Alme bruker A Clockwork Orange til å undersøke fenomenet destruktiv maskulin vold, som også er det sentrale elementet i Burgess’ roman. Kultklassikeren ventes å treffe det unge publikummet når det settes opp av Nordland Teater.

Alme er arkitekt, scenograf og instruktør/regissør. Utdannet i Norge, DDR og Belgia. Han har ledet scenografiutdannelsen ved Statens Teaterskole i København og vært kunstnerisk leder av Akademi for Scenekunst i Fredrikstad. Rolf Alme ble i 2000 utnevnt til Professor i scenografi. Han har skapt scenografi til mer enn 80 teater- og operaproduksjoner i Norden, Belgia, Tyskland, Peru og Polen og regissert en rekke forestillinger i Norden, Polen og Belgia.

 

Rolleliste:

Lars August Jørgensen

Piotr Misztela

Alexander Vantournhout

Rikke Westerlund Lie

Kristian Winther

 Turnérute

5. september Black Box, Mo i Rana PREMIERE!

7. september Black Box, Mo i Rana

11. september Lofoten kulturhus

13. september Hurtigrutens Hus Stokmarknes

17. september Andenes idrettshall

19. september Narvik kulturhus

22. september Hamsunsenteret

26. september Mosjøen Kulturhus

28. september Brønnøysund samfunnshus

Ekstraforestillinger i Mo i Rana

SPILLEPLAN: