Årets Vinterlyskunstner 2018 Nico Widerberg

I løpet av de siste 30 årene har Widerberg hatt over 80 separatutstillinger, deltatt på nærmere 70 kollektive utstillinger og hatt over 60 utsmykningsoppdrag, både nasjonalt og internasjonalt. Blant de mest profilerte utsmykningene er monumentene av Thor Heyerdahl og Trygve Lie, utsmykning av Regjeringsbygget, Gardermoen hovedflyplass og Northumbria University i Newcastle. Han er også kjent for å ha utført  minnemonumentene i 53 kommuner som mistet noen i forbindelse med 22.juli tragedien.

Gjennom disse utstillingene og offentlige utsmykkinger har han nådd et stort publikum, og regnes i dag som en av samtidens mest betydelige billedhuggere. 

Han arbeider i hovedsak med skulpturer i stein og bronse, men også med glass, gjennom et samarbeid med Hadeland Glassverk. Ved siden av å være billedhugger har han hele tiden arbeidet med grafikk og maleri .

Widerberg er representert i flere nasjonale og internasjonale kunstsamlinger.

Disse inkluderer bl.a. Nasjonalmuseet, Lillehammer Kunstmuseum, Kistefos museet, Nordea kunstsamling, Statoils kunstsamling, Parabola Estate, Newcastle og The Johnson Collection, USA.

Jeg er opptatt av motsetninger, det å gjenspeile både det fine og det stygge. Jeg veksler mellom polerte og rå overflater. Verden består også av disse motsetningene, og jeg tror det er viktig at de ikke får undertrykke hverandre, sier Widerberg.

At han har forskjellige utrykksformer, ser han på som en fordel.

– Vi går gjennom ulike faser i livet. Noen ganger er det befriende å kunne jobbe i steinhuggeriet, med store og tunge materialer. Andre ganger er det fint å jobbe med litt lettere ting. Men alt jeg gjør inspirerer hverandre gjensidig, sier Widerberg. 

Det er utstilling av Nico Widerberg på Rana Museum under hele Vinterlysfestivalen. Det er også en vernissage på åpningsdagen av festivalen. 

Tid og sted: Lørdag 10. februar kl. 17.00.

Pris: Gratis

SPILLEPLAN: