Årets Vinterlyskunstner: Bjørn Ransve

«Kunstens Kamelon»

Ransve har markert seg som en av de fremste og til tider mest overaskende samtidskunstnerne i Norge. Han har ofte skiftet uttrykk mellom sine utstillinger og vist seg som en virtuos kunstner med mange signatur. 

Han er en uforutsigbar kunstner, og hver utstilling han har holdt, har overrasket og vist noe nytt. Hans kunst er usedvanlig sammensatt, med ulike teknikker, motiver og uttrykksformer. Det figurative veksler med det abstrakte, maleri med grafikk. Temaer startes, gjennomføres og avsluttes – for så senere å dukke opp igjen i nye, beslektede former. Men bildene kan alltid gjenkjennes som hans. 

Bjørn Ransve tilhører de nyfigurative kunstnerne sammen med Odd Nerdrum, Per Kleiva, Bjørn Carlsen og Leonard Rikard, som dukket opp på 1960-tallet etter at modernismen hadde etablert seg med forgrunnsfigurer som Jakob Weidemann og Knut Rumohr.

Han vakte oppsikt da han 26 år gammel, på en av sine første utstillinger, dekket veggene i Galleri 27 i Oslo med 120 grafiske trykk av en menneskerygg. På en original måte klarte Ransve allerede da å bruke både de gamle mestere, Munch og Andy Warhol i samme verket. Hans følsomme måte å uttrykke de forskjellige variantene av en rygg på kunne minne om Munch, mens hele regien var som å se hvordan Andy Warhol fremstilte sine bilder på.

Ransve har en lang merittliste i norsk kunsthistorie som strekker seg fra utstillinger i slutten av 1960-årene og frem til i dag. Ransve vokste opp i Oslo og fikk sin utdannelse ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (SHKS) 1962-1964 og Statens Kunstakademi 1964-68.

Rana Kunstforening og Nordland Teater har de siste årene hatt samarbeid i forbindelse Nordland Teaters Vinterlysfestival. De siste seks årene har festivalen stilt med festivalkunstner i regi av Rana Kunstforening 

Tid og sted: Lørdag 11. februar kl. 18.00. Rana Museum. 

Pris: Gratis.

SPILLEPLAN: