En sporvogn til begjær

Det ble terningkast 5 både etter premieren og turnépremieren på En sporvogn til begjær. Ingjerd Egeberg trekkes frem som ei stjerne, og Rune S. Løding kalles storslagen. Nå turnerer vi Nordland.

  • # Avisa Nordland
  • # Rana Blad

SJEKK HVOR VI SPILLER NÅR I VÅR KALENDER

«En sporvogn til begjær» utfordrer fornuft og følelser. Det er hardt, sinnssykt og sant.

Helgeland Arbeiderblad

"Stanley spilles storslagent av Rune Storsæther Løding. Han er et ungt stortalent med bakgrunn fra Hamarøy – og han er kanskje forestillingens beste..."

Avisa Nordland (Terningkast 5) Les anmeldelsen

"Fra første scene i Nordland teaters storsatsning «En sporvogn til begjær» blir man sugd inn i handlingen...Når man forlater salen er det de store følelsene man sitter igjen med."

Rana Blad (Terningkast 5) Les anmeldelsen her

... historien er sterk, det er en fin naturlighet i Yngvild Støen Grotmols Stella og Ingjerd Egebergs Blanche, særlig under opprullingen av fortida gjør inntrykk. Her forsvinner livslykke og livsløgn både brutalt og poetisk, samtidig.

Dagbladet

Det er brennhett, vondt og poetisk når mennesker revner på scenen i klassikeren En sporvogn til begjær.

 

Marlon Brandos diabolske blikk over ei tettsittende, hvit t-skjorte. Det er assosiasjonen mange av oss får når vi tenker på En sporvogn til begjær. Filmen fra 1951 er ikonisk.

-        En flott Brando, en skjør Blanche, en snill og god Stella. Fantastiske skuespillerprestasjoner. Filmen er teatral i formen, fortsatt sterk, men den virker mer ufarlig nå enn før, sier regissør Terje Skonseng Naudeer.

-        Og stykket av Tennessee Williams, det er fantastisk bra, farlig og velskrevet. Og vanskelig å sette opp. En årsak til det tror jeg er de sterke bildene filmen har skapt.

 

Farlig trekantdrama som griper tak

Naudeer håper å forsterke ubehaget og brutaliteten, men i overlevelsesinstinktet gjemmer det seg også humor, håp og kjærlighet.

-        Jeg håper også å gjøre det til en uforutsigbar oppsetning.  Det krever gode skuespillere. Rollebesetningen er veldig, veldig viktig og her tror jeg vi har lyktes. Vi har solide og erfarne håndverksskuespillere, vi har unge, spennende navn og vi har navn som fortjener, og kommer til å få, en større plass i Teater-Norge.

Naudeer blir av og til litt svett av at alle stykker skal være så aktuelle så «i dag», modernisert med hippe rekvisitter for å plassere oss i nåtiden.

-        Jeg ønsker å gi publikum relevans mer enn denne aktualiteten, skape et teaterrom der vi opplever det tidløse som eksisterer i relasjonen mann – kvinne. Jeg vil lage noe som provoserer og griper tak, og som er grenseoverskridende. Det skal være en reell følelse av fare i rommet der trekantdramaet mellom Stanley, Blanche og Stella utspiller seg. Klaustrofobisk: Her lukker vi dørene til huset i New Orleans, kaster nøklene og ser karakterene kjempe for livet. Vi skal ha respekt for en av verdenslitteraturens store klassikere, men også ha mot til å riste i det. Intimitet og sannhet er viktige stikkord for meg.

Duket for kjønnskamp

Teatersjef Birgitte Strid gleder seg til å se det ferdige resultatet på scenen når det er premiere 5. september – og til å sende stykket ut til nordlendingene på turné.

-        Det er stemmerettsjubileum i år. Tidligere har vi markert dette kunstnerisk med den sterke kvinneskikkelsen og legenden Svarta Bjørn som ble en stor suksess. A Clockwork Orange tar for seg mannsrollen og i klassikeren En sporvogn til begjær er det duket for kjønnskamp. Jeg gleder meg og tør ha store forventninger til ensemblet.

En sporvogn til begjær er teatersjef Birgitte Strids første normalproduksjon etter hun ble tilsatt. I tillegg kommer den unge satsingen A Clockwork Orange i høst som har premiere 5. september og i likhet med En sporvogn til begjær skal turnere Nordland.  Scenografi og kostymer er særegen og spennende, signert Tormod Lindgren, og gjenspeiler de ødelagte menneskene som forsøker å snekre sammen en virkelighet og et levende liv. Tormod Lindgren er scenograf, kostymedesigner og videokunstner, utdannet ved Central St. Martins College of Art and Design i London og ved DAMU i Praha. Han har gjort over 40 produksjoner internasjonalt og i Norge, hvor han har hatt oppdrag for teatre som Nationaltheatret, Riksteatret, Grusomhetens Teater, Rogaland Teater, Agder Teater og Det Norske Teatret. Han har også inkassert en Heddapris. Musikk og video er andre virkemidler i forestillingen som varer ca 2 timer og 30 minutter med pause.

En sporvogn til begjær

En sporvogn til begjær har premiere 26. september på Hovedscena i Mo i Rana og skal turnere Nordland.  Stykket er skrevet av Tennessee Williams som han vant Pulizerprisen for. Filmen fra 1951 ble regissert av Elia Kazan med Marlon Brando og Vivian Leigh i hovedrollende. Brando ble Oscarnominert for innsatsen.Stykket er et psykologisk drama og handler kort fortalt om en sadistisk manns misbruk av sin drømmende svigerinne. Handlingen utspiller seg i sørstatene, i New Orleans.

Turnérute 

26. september Hovedscena, Mo i Rana PREMIERE!

28. september Hovedscena, Mo i Rana

29. september Hovedscena, Mo i Rana

30. september Hovedscena, Mo i Rana

4. oktober Bodø kulturhus

5. oktober Sørfold Rådhuset

6. oktober Hamsunsenteret

7. oktober Narvik kulturhus

10. oktober Lofoten kulturhus (klikk for å komme til kulturhuset/kjøpe billett)

11. oktober Stamsund Gimle Tlf:7608 9880 

12. oktober Melbu Melbu samfunnshus Tlf: 76 16 40 00 NY SPILLETID: 19.00

14. oktober Bø kultursal, Vesterålen 

15. oktober Andenes idrettshall AVLYST GRUNNET UVÆR/STENGT VEI

17. oktober Glomfjord kulturhus

21. oktober Mosjøen kulturhus

22. oktober Brønnøysund samfunnshus

24. oktober Herøy skolens aula

 

En sporvogn til begjær av Tennessee Williams

Regi: Terje Skonseng Naudeer

Scenografi og kostyme: Tormod Lindgren

Lysdesign: Johan Haugen

Lyd: Ronny Klausen

Med: Ingjerd Egeberg, Rune Løding, Yngvild Grotmol, Terje Ranes, Frank Robert Andreassen, Linda Mathisen og Magnus Roland.

Aldersgrense: 15 år

Varighet: Ca. 2.30 – 2.40 med pause

Turnerer Nordland. Se vår kalender HER (vi tar forbehold om endringer)

 

Billettkategorier En sporvogn til begjær:

Ordinær: kr 210,-

Scenekort kr 130,-

Kulturkort kr 60,-

Honnør/ bokklubb kr 180,-

 

ROLLELISTE

EN SPORVOGN TIL BEGJÆR

 

Blanche Du Bois

Ingjerd Egeberg

Stella Kowalski

Yngvild Grotmol

Stanley Kowalski

Rune Løding

Harold "Mitch" Mitchell

Terje Ranes

 

Eunice Hubbell/Assistenten

Linda Mathisen

 

Steve Hubbell/Legen

Frank Robert Andreassen

 

Pablo Gonzales/Verver

Magnus Roland

SPILLEPLAN: