Et perfekt liv

Det er fort gjort å bli dødshæppi. For hvordan skaper man et lykkelig liv? Møt Esther Greenwood, 1950-talls amerikansk husmor og dikter, med hodet i gassovnen.

KJØP BILLETTER HER

I forestillingen «Et perfekt liv» konfronteres Esther Greenwood med seg selv og sine levde år når hun vil ende det hele i en gassovn. Greenwood spilles av Merete Nordahl i regi av Nordland Teaters Stein Hiller Elvestad.

Gjenkjennelig
– For meg som for mange andre er dette svært gjenkjennbart materiale, og jeg har sansen for den svarte humoren som stykket inneholder, sier regissøren.
Dette er et stykke om en kvinne fanget av tiden, og svært aktuelt i stemmerettsåret 2013.

Humor som isbryter
Tilfeldighetene ville det slik at Merete Nordahl skulle oppdage Esther Greenwood i 2010. Under et besøk i New York nærmest snublet hun over stykket «Wish I had a Sylvia Plath», skrevet av Edward Anthony og spilt av Elisabeth Gray.
– Stykket traff meg hardt. Det er jo en tragisk historie, men samtidig har den humor. Denne litt mørke, engelske humoren. Humor gjør det lettere å ta tak i et vanskelig tema.

Deprimert ikon
Denne nyoppdagelsen var så bra og spennende for Merete, at hun måtte foreta seg noe. Hun fikk snakket med Elisabeth Gray, og fikk rettighetene til å oversette og gjøre stykket på norsk.
– Stykket «Et perfekt liv» er løselig basert på Sylvia Plaths liv, og hennes kamp mot klinisk depresjon. Boken Glassklokken har vært en viktig kilde. Sylvia Plath var en amerikansk dikter og forfatter som begikk selvmord i 1963. Hun har etter det fått en tilnærmet ikonisk status i enkelte miljøer.
Merete har skuespiller­utdannelsen fra ALRA (Academy of Live & Recorded Arts) i London, der hun gikk ut i 2002. Hun debuterte på Riksteatret som Julie i «Romeo og Julie» i 2003, og spilte blant annet Lara Kofta i «Kill Buljo» i 2007. Hun har gjort diverse kort- og kunstfilmer, og i tillegg har hun hatt flere runder med Lunsj & Lyrikk på 
Det Norske Teatret det siste halvannet år.
Nå kommer hun altså til Nordland Teater med stykket hun har oversatt til norsk, og skal samarbeide med Stein Hiller Elvestad. «Et perfekt liv» har premiere 7. november i Black Boxen på Nordland Teater, og det blir også del av programmet til Vinterlysfestivalen 2014.


Et møte med oss selv?
I stykket som i boken møter vi Esther Greenwood som sliter med livet.
– Tematikken i stykket har jeg kjent på selv, sier Merete.
Det å ikke strekke til. Vi kommer i tidsklemma mellom partner, barn, karriere og det sosiale liv. Og alle disse tingene skal vi mestre. Vi kan presentere en versjon av oss selv utad, akkurat slik som vi vil det skal være, men de fleste av oss strever med noe.
– Sylvia Plath fant sin stemme. Det er en skjebnens ironi at hun vant en Pulitzerpris etter sin død.
Nå skal Merete og Stein levendegjøre handlinger og karakterer hentet fra hennes liv. Det kan bli et møte med oss selv.
– Det blir en kombinasjon av video og scenespill. Jeg ser frem til å leke med 1950-talls estetikk og video, sier Stein, som mener at den største utfordringen blir nok for Merete som skal spille alle karakterene, både på video og på scenen.

 

Et perfekt liv - Skulle hatt en Sylvia Plath
Skrevet av: Edward Anthony
Regi: Stein Hiller Elvestad
Oversettelse, dramaturgi, skuespiller: Merete Nordahl
Premiere: 7. november 2013 i Nordland Teaters Black Box, spilles også under Vinterlysfestivalen.

SPILLEPLAN: