Kystturné: HELG

Helg inngår som del av Vinterlysfestivalen. I forlengelsen av den skal forestillingen, beskrevet som "en kraftprestasjon som river i hjerterota", turnere kysten av Helgeland, Værøy og Røst i Lofoten.

...en kraftprestasjon som river i hjerterota
Trønder-Avisa (terningkast 5)

Oppstningen skal ha skryt for å ta opp et stykke gjenkjennbar historie som preger både samfunn, familie- og arbeidsliv i dag.
Frida Holsten Gullestad
Adresseavisen

Hva ville du gjort om livsgrunnlaget ditt plutselig ble revet vekk? Ekteparet Margit og Bjørn strir med sitt på hver sin kant. Samtidig kjemper de for det samme: Kampen for at det de lever for ikke forsvinner.

Turnérute:

28.januar Mo i Rana Vinterlysfestivalen Rana Museum 18.00
29.januar Mo i Rana Vinterlysfestivalen Rana Museum 18.00
31.jan Sandnessjøen Auditoriet i Stamneshallen 19.00
1.februar Herøy Skolens aula 19.00
2. februar Løkta ungdomshus 15.00
4.februar Rødøy Gjektvik Grendehus 18.00
5. februar Onøy skole, gymsalen 19.00
6. februar Sleneset, Moflag skole 19.00
7.februar Grønsvik kystfort, Museumsbygget 19.00
8. februar Træna Grendehuset 19.00
12. februar Værøy, Skolens aula 19.00
13. februar Røst Skolens aula 19.00

Dramatiker Torvald Sund har skrevet et nytt stykke som utspiller seg i ei tid med store endringer: På midten av 60-tallet forsvant silda. Ei næring som hadde gitt mat og arbeid til kystfolket i mange hundre år.
Med silda forsvant også mye av livsgrunnlaget til mange familier langs kysten. Fremtiden til de unge var ikke lenger sikker, det innebar at man måtte gjøre karriere på nye steder og kvinnene kunne ikke lenger være hjemme.
Uten silda var ikke økonomien og forutsigbarheten som før.

Disse omveltningene er vanskelig for notbasen Bjørn. Han er muligens den beste notbasen av dem alle. Om noen skal finne sild igjen, så må det være han, tror Bjørn. Derfor forstår han ikke hvorfor Margit vil ta utdanning. Er han ikke bra nok lenger? Og sønnen, Benjamin. Han vil ikke en gang ha noe med sildefisket å gjøre.
Margit må gjøre noe så ikke familien går med i dragsuget. Men hvordan holde sammen når den felles fortøyningen har slitt seg?

For første gang i historien har de tre største teatrene i Midt-Norge samarbeidet om produksjonen av ei oppsetning: Nord-Trøndelag Teater, Teatret Vårt i Molde og Trøndelag Teater gir oss Helg – og et utvidet samarbeid med Nordland Teater gjør det mulig å turnere med stykket i Nordland.

TORVALD SUND
Sund er oppvokst i Nord- Trøndelag. Han debuterte i 1979 med ungdomsromanen Haustsommar i reinfjellet. Sund er for noen mest kjent som forfatter av bøker for barn og ungdom. Det har i alt blitt 24 barnebøker, og mest kjent er de to om onkel Oskar. Sund har dessuten skrevet dikt, noveller og fire romaner for voksne. De siste årene har Sund skrevet en rekke dramatiske tekster, blant annet monologen Takoradi - En sjømanns historie som ble spilt
på Trøndelag Teater i 2006. Også den gang var Hallbjørn Rønning med som
skuespiller. Sund har mottatt flere priser og utmerkelser, spesielt for sitt arbeid med å fremme barnelitteratur og nynorsk litteratur.

LIV HEGE NYLUND
Regien på Helg er det Liv Hege Nylund som står for. Nylund jobber ved Nord- Trøndelag Teater som skuespiller og sceneinstruktør og
har nylig avsluttet en periode som teatersjef ved det samme teatret. I januar regisserte Nylund Vinterreise – Vårdrøm et stykke som også gjestet
Trøndelag Teater.

HENNING SOMMERRO
Sommerro (1952) er en kjent og mye brukt komponist og musiker. Som Torvald Sund er han knyttet til Trøndelag og Trondheim gjennom
sin utdannelse og sin tid som musikalsk leder ved Trøndelag Teater. Sommerro har skrevet musikk til over 100 hørespill, filmer og teaterstykker.
Han har mottatt Spellemannsprisen tre ganger. Sommerro er ansatt som førsteamanuensis ved NTNU.

HALLBJØRN RØNNING
Kom til Trøndelag Teater i 1975, og siden den gang har han vært en svært flittig brukt skuespiller. Han har et utpreget musikalsk talent, som han demonstrerte i blant annet Forever Plaid, Comedian Harmonists og En time uten sex. Han har sans for det absurde, noe som var tydelig i Rotmos Bønder i solnedgang og Trekkspillkrigen. De siste årene har vi sett Hallbjørn som Grosserer Werle i Ibsens Vildanden, fiskeren Per Suzansa i Den siste viking, August Strindberg i Min största smärtas barn, Om mus og menn, Chicago, Hal toppseil, Spring Awakening, Romeo og Julie, Helg og Arturo Ui.
Denne våren blir det turnévirksomhet: Først i Torvald Sunds Helg på Vinterlysfestivalen ved Nordland Teater og senere i vår europaturné med forestillingen Min största smärtas barn.
Rønning har gjestet Hålogaland Teater og Nordland Teater og har lest inn utallige lydbøker.

WENCHE STRØMDAHL

Tilkyttet Teater Ibsen og Hålogaland Teater før hun ble fast ansatt ved Trøndelag Teater. Her har hun hatt store i roller i en rekke musikaler: Adrian (Maren), Guys & Dolls (Sarah) og Trollmannen fra Oz (Dorothy), for å nevne noen. Hun har medvirket i klassikere som Peer Gynt (Solveig), Cyrano de Bergerac (Roxane), Deilige dager (Winnie) og Frøken Julie, som gjest ved Hålogaland Teater i 1987. Ti år etter fikk hun Teatrets Venners Kunstneriske pris for tolkningen av tittelrollen i Brian Friels Molly Sweeney.I de siste årene har hun spilt Cissi Breiseth i Anne B. Ragdes Ligge i grønne enger - forøvrig samme rolle hun hadde i Berlinerpoplene, i Jesper Halles Jeg er vinden i trærne, Sofokles' Antigone, Virginias brev, Torvald Sunds Helg, Holbergs Jeppe på Bjerget og ikke minst i Bryony Laverys Frosset.

Denne våren blir det turnévirksomhet: Først i Torvald Sunds Helg på Vinterlysfestivalen ved Nordland Teater og senere i vår europaturné med forestillingen Min största smärtas barn.Regi: Liv Hege Nylund
Scenografi: og kostymer Martin Linde
Musikk: Henning Sommerro

Medvirkende:
Margit Wenche Strømdahl
Bjørn Hallbjørn Rønning

Lysdesign: Anniken Arnøy
Lyddesign: Thomas Brosveet
Maskør: Else Lisø
Inspisient / sufflør: Randi Andersen Gafseth /
Thorunn Wikdahl
Rekvisitør: Espen Høyem
Tekniker turné: Martin Skatland
Foto fra prøvene: GT Nergaard
Program: Geir Schønberg
Ansvarlig utgiver: Kristian Seltun
Turnéplanlegger turné Helgeland/Lofoten: Isabella Flått


Kulisser og kostymer er produsert i Trøndelag Teaters verksteder


Billettkategorier:

Ordinær kr 210,-
Honnør kr 180,-
Kulturkort kr 60,-


 

SPILLEPLAN: