av Evripedes 

En antikk tragedie skrevet for 2447 år siden. 

eller 

En skilsmisse som går riktig, riktig galt. 

eller 

Ibsens ”Dukkehjem” møter Quentin Tarantino.

eller 

Verdenslitteraturens første feministiske tekst. 

eller 

En kvinne og en mann fra vidt forskjellige kulturer.

spilt av 

Piotr Misztela fra Wroclaw i Polen 

og 

Vegar Sund Melfjord fra Mo i Rana.  

Bearbeidet og iscenesatt av Rolf Alme

for Vinterlysfestivalen 2018.

 

Den greske tragedien ”Medea”, skrevet av Evripides i år 431 før vår tidsregning, beskriver noe så forferdelig som en mor som dreper sine to barn. Det er vel kanskje det største tabubruddet vi kan tenke oss.

 

Grunnen til at tragedien om Medea og hennes ektemann Jason fortsatt spilles på teatre over hele verden, 2446 år etter at den ble skrevet, er kanskje at historien forteller oss noe fundamentalt om avgrunnene i den menneskelige psyke. ”Medea” forteller hva som kan skje med oss mennesker når den vi elsker plutselig forlater oss. ”Medea” forteller oss om hatet og dermed om volden og krigens opphav.

 

Evripides klassiske tekst regnes av mange som den første ”feministiske” tekst som er skrevet idet den stiller spørsmål ved de tradisjonelle kjønnsrollene, og våre ideer om hva som er kvinnelige og mannlige egenskaper. Vold regnes fortsatt som primært en mannlig egenskap.

 

I bunn og grunn er tragedien ”Medea” historien om en meget dramatisk skilsmisse. Det er historien om et ungt par med to små barn hvor mannen etter noen år beslutter seg for å forlate sin kone for å gifte seg med en annen kvinne. Utgangspunktet er altså ikke så annerledes enn den virkeligheten mange ungdommer kjenner fra i dag, 2446 år etter at teksten ble skrevet.

 

Rolf Alme har bearbeidet Evripides tragedie og iscenesatt forestillingen for Vinterlysfestivalen ved Nordland teater. Underlig nok er forestillingen underholdende og morsom på tross av det dystre temaet. Skuespillernes spillestil refererer både til formuttrykk fra animasjonsfilmer og absurde slapstick komedier uten dermed å ironisere eller distansere seg fra alvoret og det dypt tragiske i temaet. 

 

Tid og sted: Mandag 12., tirsdag 13. og onsdag 14. februar kl. 21.00. Kammersalen.

Pris: 200,-

Varighet: ca. 45 min.

SPILLEPLAN: