Musikal

Svarta Bjørn

Mørk og mytisk. Slått i hjel bare 21 år gammel. En legende. En kjærlighetshistorie. Musikalen Svarta Bjørn blir Nordland Teaters største satsing noensinne.

FILMFREMVISNING ONSDAG 14. FEBRUAR KL. 14.30 PÅ HOVEDSCENA, NORDLAND TEATER

Anna Rebekka Hofstad, kalt Svarta Bjørn, er Nord-Norges historiske svar på Lisbeth Salander. Frekk, smart, stolt og modig. Nå får denne heltinnen endelig sin egen musikal. Premieren var 16. mars under Vinterfestuken i Narvik der det hele begynte.

Hun er så tøff at det røsker og river i hele følelsesregistret. «Svarta Bjørn» ble en helstøpt musikalopplevelse....Det er en nytelse å se Svarta Bjørn ta ballegrep på et helt minisamfunn, på nådeløst, omsorgsfullt og amorøst vis. Helgeland Arbeiderblad

Bygdnes gjør en god jobb, men det gjør jammen resten av skuespillerstaben også. Prestasjonene er jevne, og det er kanskje derfor de klarer å få det hele til å svinge med en energi som både overbeviser, fengsler og overrasker.

Scenekunst.no (Les hele anmeldelsen HER)

Ingvild Holthe Bygdnes gjør en glimrende, ja stundom glitrende skuespillerjobb.

Avisa Nordland/Rana Blad (terningkast 4)

Dette sier publikum:

Eg e mållaus etter å ha vært på svarte Bjørn i kveld!!!! Terningkast 6!!!!

Faktisk likte jeg den så godt at jeg gikk og så den to ganger

Gled dere - Nordlands bebyggende menn og kvinner!

Så utrolig bra i alle ledd!

Skulle gjerne sett forestillingen 100 ganger til. For noen vakre og fantastiske skuespillere.

SE BILDER FRA MUSIKALEN

KJØP BILLETTER TIL SVARTA BJØRN MO I RANA HER

 

Turnérute Svarta Bjørn

16. mars Narvik URPREMIERE (UTSOLGT!)
17. mars Narvik

19. mars Narvik (UTSOLGT!)

20. mars Narvik

21. mars Narvik

04. april Bodø
05. april Bodø
08. april Fauske
10. april Mo i Rana
11. april Mo i Rana
12. april Mo i Rana
13. april Mo i Rana
16. april Mosjøen
18. april Brønnøysund
23. april Harstad
25. april Svolvær
28. april Stokmarknes

2. mai Mo i Rana EKSTRAFORESTILLING

3. mai Mo i Rana EKSTRAFORESTILLING

Se vår kalender HER

(Med forbehold om endringer.)

Svarta Bjørn er et nyskrevet stykke av Sven Henriksen med nykomponert musikk av Bodvar D. Moe. Stein Winge har regi og Ingvild Holthe Bygdnes spiller den legendariske anleggskokka på Ofotbanen.

Musikalen Svarta Bjørn er et historisk drama, løselig basert på historien og mytene om Svarta Bjørn som jobbet som rallarkokke under byggingen av Malmbanan mellom Kiruna og Narvik. Den kritikerroste skuespilleren Ingvild Holthe Bygdnes har hovedrollen som Svarta Bjørn. På kostymesiden er Karin Sundvall som blant annet jobbet med kostymedesignet i filmen Kautokeino-opprøret.

<object style="width: 420px; height: 148px;"> <param name="movie" value="http://static.issuu.com/webembed/viewers/style1/v1/IssuuViewer.swf?mode=embed&amp;layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml&amp;showFlipBtn=true&amp;documentId=130312154018-c62c1ca69dee4ac589c436f80a98574e&amp;docName=svarta_bjorn_prog&amp;username=nordlandteater&amp;loadingInfoText=Svarta%20Bj%C3%B8rn%20Program&amp;et=1363176850603&amp;er=48" /> <param name="allowfullscreen" value="true" /> <param name="menu" value="false" /> <param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed style="width: 420px; height: 148px;" type="application/x-shockwave-flash" src="http://static.issuu.com/webembed/viewers/style1/v1/IssuuViewer.swf" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" menu="false" flashvars="mode=embed&amp;layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml&amp;showFlipBtn=true&amp;documentId=130312154018-c62c1ca69dee4ac589c436f80a98574e&amp;docName=svarta_bjorn_prog&amp;username=nordlandteater&amp;loadingInfoText=Svarta%20Bj%C3%B8rn%20Program&amp;et=1363176850603&amp;er=48" /> </object>

Svarta Bjørn har mye humor og rappkjefta damer, men det er også en hjerteskjærende historie. Overgangen for ei ungjente fra den øvre middelklasse med hatt og slør til det barske rallarmiljøet var brå og tok ingen fisefine hensyn. Hun var en sterk kvinne som led en ublid skjebne. Det kostet hardt arbeid og mange liv å anlegge en jernbane her nord.

Og vi får oppleve en vakker og lidenskapelig kjærlighetshistorie. Med jernbanen sprengte man seg veg gjennom fjell, skapte vei til et annet liv og anla en pulsåre mot resten av verden. Her var store klasseforskjeller og søken etter identitet og tilhørighet og Svarta Bjørn løfter fram kvinnene som var med på dette tunge arbeidet.

Et stort og solid ensemble presenterer oss for et brokete og fargerikt persongalleri. Scenografien er moderne inkluderer lekkert videodesign. Moe har skrevet musikk til dette som bærer både skjønnhet og lengsel i seg. Her er de store symfoniske partier og enkle rallarviser.

Svarta Bjørn spilles av Ingvild Holthe Bygdnes.

 

 

SPILLEPLAN:

Et samarbeid mellom Nordland Teater, Musikk i Nordland og Vinterfestuka i Narvik

® Svarta Bjørn er registrert varemerke for Vinterfestuka i Narvik

SVARTA BJØRN 2013
I samarbeid med Vinterfestuka i Narvik
Koordinator i Narvik : Steingrim Sneve

Produksjonen er støttet av Norsk Kulturråd

Urpremiere i Narvik, 16.mars , under Vinterfestuka 2013

Regi : Stein Winge
Manus : Sven Henriksen
Musikk : Bodvar D. Moe
Scenografi : John-Kristian Alsaker

Videodesign: Torbjørn Ljunggren
Koreografi : Lars Jacob Holm 
Kostymer : Karin Sundvall 
Maske : Eva Sharp
Dramaturg : Halldis Hoaas

SKUESPILLERE: Ingvild Holthe Bygdnes, Sondre Krogtoft Larsen, Andreas Kolstad, Johannes W. Farstad, Stein Hiller Elvestad, Roger Opdal Paulsen, Kristian B. Winther, Johanne Fossheim, Mona Jacobsen, Sven Henriksen, Linda Mathisen, Hilde Stensland, Leammuid Biret Ràvdnà, Agnes Born, Elaine Fatland, Marthine Hvalryg Martinussen.

Strykere og klarinett er innspilt av "MiNensemblet".